- Faq
- Veel gestelde vragen: AudioKrant en DigiKrant
Veel gestelde vragen: AudioKrant en DigiKrant
Welke kranten worden door Kamelego naar Audio omgezet?
Wij zetten de volgende kranten om:
Wat heb ik nodig om de Audiokrant te lezen?
Je kan de Audiokrant op verschillende manieren lezen : met de anderslezen-app op smartphone/tablet, iPhone/iPad of met een DAISY-speler of Webbox.
Je bepaalt zelf de wijze waarop je de krant leest, in functie van je voorkeur, de hardware die je reeds bezit, waar (thuis of onderweg) je de krant leest, enzovoort. Hierna volgt een overzicht van de hardware of software waarmee je de Audiokrant kan lezen. Het volstaat om te kiezen uit één van deze mogelijkheden om de Audiokrant te lezen.
Anderslezen-app: deze is gratis beschikbaar in de app store (iPhone, iPad) en Google Play Store (smartphone of tablet met android-besturingssysteem). Als je de anderslezen-app de eerste keer opstart, zal deze je gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Deze gegevens krijg je van ons. Na het invoeren van deze gegevens verschijnt er een lijst van krantentitels waaruit je kan kiezen. Dit is de "boekenplank". Na het kiezen van een krant op de boekenplank kan je deze lezen en navigeren door de artikels.
OF
DAISY-speler: Naast de anderslezen-app is het ook mogelijk om de krant te lezen met behulp van een DAISY-speler. Dit toestel heeft meestal meerdere "invoerbronnen": SD-kaart, Memory stick, intern geheugen of internet. DAISY-spelers zijn te verkrijgen in verschillende formaten: tafelmodellen met grote toetsen voor als je je Audiokrant altijd thuis leest, of draagbare modellen, handig voor mensen die hun krant bijvoorbeeld onderweg op de trein willen lezen.
Lees je de Audiokrant onderweg, download je de krant best vooraf thuis met je wifi-verbinding.
Lees je de krant thuis in de woonkamer, binnen het bereik van je wifi-verbinding dan kan je ze makkelijk laten streamen. Je hebt hiervoor geen pc of laptop nodig. Een Daisy-speler die het streamen van een krant ondersteunt, volstaat. Volgende DAISY-spelers ondersteunen het streamen van audiokranten: Plextalk Linio, Plextalk Linio Pocket, Victor Reader stream.
OF
Webbox: sluit de Webbox aan op het internet en je kan de krant beluisteren. Je laat de krant dan streamen en hebt verder geen andere toestellen (ook geen pc) nodig.
OF
Computer: via DAISY-playback software, bijvoorbeeld met AMIS of GuideReader.
OF
TV: via de GuideReader-Pod.
Kamelego biedt de krant in gesproken vorm aan: wij verkopen geen toestellen (hardware) om de krant te lezen.
Heb ik internet nodig om de Audiokrant te lezen?
Ja. Als je je krant wenst te streamen via een DAISY-speler of Webbox moet je permanent met het internet verbonden zijn (bij voorkeur via wifi om de kosten te beperken). Het streamen van een krant is dus enkel interessant als je thuis, binnen het bereik van je wifi-netwerk bent. Bij het streamen worden enkel de artikels die je aan het beluisteren bent, gedownload.
Ben je mobiel en wens je de krant bijvoorbeeld onderweg op het openbaar vervoer te beluisteren? Dat kan. Dan kan je de gewenste krantentitel vooraf volledig downloaden: automatisch via de downloadknop op je DAISY-speler waarbij de krant op de sd-kaart of op intern geheugen van de DAISY-speler geplaatst wordt, of manueel waarbij je de krant met de pc/laptop downloadt (via www.anderslezen.be), uitpakt (unzipt) en dan op een sd-kaart zet. Als je je krant met de anderslezen-app leest, kan je er ook voor kiezen om deze thuis volledig te downloaden via de downloadknop in de anderslezen-app.
Of je nu de krant thuis leest (via streaming met DAISY-speler of met de anderslezen app ) of je leest de krant onderweg nadat je hem thuis hebt gedownload, in beide gevallen dien je klant te zijn bij een internetprovider.
Kan ik mijn krant onderweg op het openbaar vervoer beluisteren?
Ja. Bij voorkeur download je de krant dan eerst het best thuis, binnen het bereik van je wifi- of bekabeld netwerk.
Als je de krant leest met je smartphone of tablet (via 4G) en gebruik maakt van de anderslezen-app, kan je je krant ook lezen zonder hem vooraf thuis te downloaden. We raden deze manier van werken evenwel niet aan omdat dit kan leiden tot hoge telecomfactuur.
Wat is een "boekenplank"?
Een boekenplank is een lijst van publicaties (kranten, tijdschriften of boeken) die je kan lezen binnen anderslezen.be. Welke publicaties op je boekenplank staan hangt af van de publicaties waarop je geabonneerd bent en hoe lang je een publicatie op je boekenplank wil behouden. De inhoud van de boekenplank verschilt dus van lezer tot lezer.
Hoe kan ik mijn boekenplank sorteren (anderslezen-app)?
Je kan je boekenplank sorteren op drie manieren:
- ‘Laatst gebruikt’: de kranten waarnaar je het laatst hebt geluisterd komen bovenaan.
- ‘Datum toegevoegd’: de kranten die je het laatst hebt toegevoegd aan je boekenplank komen bovenaan.
- ‘Titel’: je boekenplank wordt alfabetisch gesorteerd.
Je kan de manier van sortering wijzigen in de instellingen onder ‘Boekenplank’. De instellingen vind je in het hoofdmenu.
Wat is het verschil tussen "streamen" en "downloaden"?
Om te streamen heb je altijd een internetverbinding nodig. Als je een krant downloadt, dan heb je, eens het op je toestel staat, geen internetverbinding meer nodig. Zo kan je de krant lezen waar en wanneer je maar wilt.
Hoe stream ik een krant (anderslezen-app)?
Als je een krant op je boekenplank meteen opent door erop te drukken (of het te ‘openen’ via de keuzeopties), stream je een krant. Om te streamen heb je altijd een internetverbinding nodig. Als je een krant streamt, staat er een wereldbol naast de krant.
Let op: controleer zeker in je instellingen of het vakje onder ‘mobiel netwerk’ uitgevinkt staat. Zo stream en download je enkel via een wifiverbinding, en niet via mobiele data, wat erg duur kan uitvallen.
Hoe download ik een krant (anderslezen-app)?
Als je een krant downloadt, dan heb je, eens het op je toestel staat, geen internetverbinding meer nodig. Zo kan je de krant lezen waar en wanneer je maar wilt. Een krant downloaden doe je als volgt:
Druk naast de krant dat je wil downloaden op de drie bolletjes. Een menu opent.
Kies voor ‘Downloaden’.
De krant begint te downloaden, je kan de voortgang volgen. Je krijgt een melding zodra de krant volledig gedownload is. Bij de krant staat dan ook een rode pijl.
Als je je afmeldt in de app, worden de downloads van je toestel gewist.
Let op: controleer zeker in je instellingen of het vakje onder ‘mobiel netwerk’ uitgevinkt staat. Zo stream en download je enkel via een wifiverbinding, en niet via mobiele data, wat erg duur kan uitvallen.
Hoe navigeer ik door de krant (anderslezen-app)?
- Druk in het afspeelscherm onderaan op ‘elk niveau’. Een submenu opent.
- Kies het door jou gewenste navigatieniveau: niveau 1 (bv. hoofdrubriek), niveau 2 (bv. artikels binnen deze rubriek), zin, pagina, 30 seconden of 2 minuten.
- Navigeer met de pijltjestoetsen vooruit of terug op het gekozen niveau.
Je kan ook de inhoudsopgave van de krant gebruiken om te navigeren. De inhoudsopgave bereik je door in het afspeelscherm op het tweede icoontje in het menu bovenaan te drukken.
Een derde manier waarop je kan navigeren door de krant, is om simpelweg te scrollen en aan te duiden waar je wil verder lezen.
Hoe wijzig ik de afspeelsnelheid (anderslezen-app)?
- Druk in het afspeelscherm op het eerste icoontje (een chronometer) in het menu bovenaan.
- Selecteer de door jou gewenste afspeelsnelheid. Je kan de snelheid vertragen of versnellen in sprongen van 5 procent.
- Klik op ‘OK’.
Met de optie ‘standaardsnelheid’ kan je meteen teruggaan naar de oorspronkelijke snelheid van de krant.
Hoe wijzig ik de lettergrootte, het lettertype, de tekst- en achtergrondkleuren, … (anderslezen-app)?
- Ga vanaf je boekenplank naar het hoofdmenu.
- Kies voor ‘Instellingen’.
- Onder het kopje 'Daisy-boeken' vind je de instellingen voor het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand, de themakleur (combinaties voor de achtergrondkleur en tekstkleur) en de markeerkleur.
Je kan de instellingen ook bereiken vanuit het afspeelscherm. Druk op de drie bolletjes in het menu bovenaan. Een submenu met meer opties opent. Kies voor ‘Instellingen'.
Ik hoor dat een woord verkeerd voorgelezen wordt. Kan daar iets aan gedaan worden?
Wij voeren gerichte controles uit op de uitspraak van de teksten. Als je woorden hoort die fout uitgesproken worden, mag je ons die doormailen via onze Contactpagina. Wij passen dan de uitspraak zo goed mogelijk aan zodat het woord in de komende kranten wel goed voorgelezen wordt.
Wat is anderslezen.be en wat is het verband met Kamelego vzw?
Anderlezen.be is het internetplatform waarop de kranten van Kamelego vzw aangeboden worden. Naast de dagelijkse kranten kan je er ook tijdschriften vinden van Transkript vzw of boeken van Luisterpuntbliotheek en publicaties van Blindenzorg Licht en Liefde. Je kan het platform anderslezen.be eigenlijk als het ware vergelijken met een schopping centrum. In een shopping centrum kan je op een centrale plaats veel winkels vinden. Je gaat er via 1 ingang binnen en koopt in de winkel van je keuze de goederen die je nodig hebt. Je betaalt in elke winkel apart je goederen. Zo ook bij anderslezen: met slechts 1 gebruikersnaam en 1 wachtwoord kan je op anderslezen.be. Op je boekenplank vind je dan al je publicaties. Hoeveel publicaties je op je boekenplank hebt, hangt af van de abonnementen die je hebt bij de verschillende organisaties die op anderslezen.be zitten. Je neemt bij elke organisatie een (al dan niet betalend) abonnement. Het grote voordeel van anderslezen is dus dat je met 1 gebruikersnaam en wachtwoord toegang hebt tot al je publicaties. Als je een abonnement neemt bij Kamelego vzw en je hebt reeds publicaties op anderslezen.be (boeken of tijsdschriften), vragen we je vriendelijk om dit op voorhand te melden.
Wat houdt een abonnement op de Audiokrant in?
Als je een abonnement neemt op de Audiokrant heb je elke dag (maandag tot en met zaterdag) toegang tot de 7 Vlaamse kranten. Je kan dus elke dag naar hartelust grasduinen in al deze kranten.
Wens je evenwel niet alle 7 kranten te ontvangen op je boekenplank, dan kan je er voor kiezen om enkel de kranten van jouw keuze te zien verschijnen op je boekenplank. Je kan tevens ook instellen hoeveel dagen een krant op je boekenplank blijft staan. Zo kan je dus bijvoorbeeld kiezen om telkens de 3 recentste uitgaven van De Standaard op je boekenplank te behouden, de 2 recentste kranten van Het Laatste Nieuws, en de 6 recente kranten van De Morgen, enzovoort.
Waar vind ik de TV-gids?
De TV-gids en de beurstabellen kunnen enkel nog opgeladen worden bij de Audiokrant van De Tijd en niet meer bij de overige 6 kranten. Na de invoering van een kwaliteitsvollere stem, waardoor de bestanden meer volume innamen, werd beslist om deze rubrieken enkel nog bij 1 krant op te laden zodat de kranten toch nog stipt geleverd kunnen worden.
Aangezien De Tijd niet op maandag verschijnt, vind je de tv-gids van maandag steeds in de zaterdagkrant van De Tijd.
Kan ik elke DAISY-speler rechtstreeks verbinden met internet?
Nee. Dit kan slechts met een aantal DAISY-spelers: Plextalk Linio, Plextalk Linio Pocket, Victor stream, en Webbox.
Je kan de krant ook lezen met een DAISY-speler waarmee je niet op internet kan gaan. In dit geval dien je de krant met een laptop of pc te downloaden, het gedownloade bestand te unzippen (uitpakken) en dit uitgepakte bestand op een USB-stick te zetten die je vervolgens in de DAISY-speler zet.
Kan ik ook boeken of tijdschriften lezen op anderslezen?
Ja dat kan. Hiervoor verwijzen we je vriendelijk door naar Luisterpuntbibliotheek (voor boeken); Voor tijdschriften kan je terecht bij Transkript.
Waar kan ik de apparatuur kopen om de Audiokrant te lezen?
Kamelego vzw verdeelt geen apparatuur (hardware, bijvoorbeeld tablet, DAISY-speler of Webbox,…) om de krant te lezen. Voor apparatuur (DAISY-speler, Webbox) kan je bij verschillende verdelers terecht. Als je bij hen een DAISY-speler of een Webbox koopt (onder andere) om de krant te lezen, raden we je aan om dit ook aan de verdeler te melden. De verdeler neemt dan contact met ons op en kan dan al de DAISY-speler (deels) configureren. Wens je de Audiokrant te lezen met behulp van de anderslezen-app, dan vind je deze app in de Appstore van Apple en de Google Play store.
Ik wens bepaalde rubrieken uit de krant niet te ontvangen omdat ik ze nooit lees of omdat het de downloadtijd van de krant verkort. Is dit mogelijk?
Ja. Wens je bijvoorbeeld in De Standaard de rubrieken "sport" en "regio" niet te ontvangen, dan kan je ons dat per e-mail laten weten op info (at) kamelego.be
Dit noemen we “een Audiokrant op maat”.
Bevat de Audiokrant alle artikels van de papieren krant?
Bij het aanmaken van de Audiokrant maken we gebruik van de de artikels van de 7 Vlaamse kranten (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen en de Tijd). Ervaring leert ons dat het ons niet lukt om artikels die grafisch opgemaakt worden (overlijdensberichten, zoekertjes, reclame,... ) om te zetten naar een gesproken krant. Globaal kunnen we stellen dat we er toch in slagen om 95 tot 98 procent van de artikels uit de papieren krant om te zetten in spraak.
Is het mogelijk om een proefabonnement te nemen op de Audiokrant om te ontdekken of het lezen van de krant me ligt?
ja, je kan gratis en vrijblijvend een proefabonnement aanvragen. Je ontvangt dan gedurende twee weken twee krantentitels naar keuze. Als je later een betalend abonnement neemt, krijg je toegang tot de 7 Vlaamse kranten. Je kan hier een proefabonnement aanvragen.
Kan ik korting krijgen op de Audiokrant?
Indien u houder bent van de European Disability Card, geniet u 10 euro korting op een jaarabonnement.
Kan ik bij Kamelego terecht met cadeaucheques en/of sport- en cultuurcheques?
Jazeker, u kan een abonnement betalen met Ticket Compliments en Ticket Sport & Culture van Edenred. De website van Kamelego biedt eveneens andere mogelijkheden tot online betaling dankzij het MultiSafepay betaalplatform.
Wordt de Audiokrant nog via cd-rom verspreid?
De AudioKrant is enkel online beschikbaar. Je kan de AudioKrant beluisteren via de AndersLezen-app (zowel Android als iOS), een online Daisy-speler, Webbox of PC.
Wat is de Digikrant?
De Digikrant is een versie van de gesproken krant die geen audio-bestanden bevat. Hierdoor is het doorgestuurde bestand (een zip-file) veel kleiner, wat de Digikrant geschikt maakt voor e-mail. Inhoudelijk is de Digikrant identiek aan de Audiokrant.
Wat heb ik nodig om de Digikrant te lezen?
Je hebt een computer nodig om het zip-bestand uit te pakken. De eigenlijke omzetting naar geluid gebeurt met hardware naar keuze: DAISY-speler, de computer (met een programma), smartphone, ...
Ik heb reeds publicaties (boeken of tijdschriften) van een andere organisatie op anderslezen en ik beschik dus al over een gebruikersnaam en wachtwoord via die organisatie.
Dat is geen probleem. Je mag deze inloggegevens nog steeds blijven gebruiken. Als je ons meldt dat je voor tijdschriften of boeken reeds gebruik maakt van het Anderslezen-platform, dan zorgen wij ervoor dat je Audiokranten samen met je andere publicaties op je boekenplank verschijnen.
Ik heb reeds een abonnement op 1 van de krantentitels (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd) die Kamelego vzw in Audiokrant aanbiedt. Krijg ik dan korting?
Wens je zowel een abonnement op de Audiokrant als op de gewone krant? Laat het ons weten, dan wordt je abonnement bij Mediahuis of De Persgroep met 1 maand verlengd. Wij doen voor jou graag het nodige.
Hebben jullie ook een Facebook-pagina?
Onze Facebook-pagina vind je terug op facebook.com/kamelego.
Hoe kan ik Kamelego steunen?
Geef jij onze vereniging graag een duwtje in de rug zonder 1 euro extra uit te geven?
Surf dan naar je favoriete webshop via onze Trooper pagina https://trooper.be/kamelego.
Hoe werkt Trooper?
1. Je gaat naar onze pagina op Trooper (https://trooper.be/kamelego).
2. Je kiest je shop en klikt op de banner. De link weet dat jij ons wil steunen.
3. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder een euro extra te betalen.
4. De shop betaalt een percentje aan onze vereniging.
Shop bij meer dan 300 webshops:
- Electronica & veel meer (Coolblue, Krefel, Selection...)
- Speelgoed (Bol.com, Dreamland, Fun, Playmobil, Maxitoys...)
- Een leuk weekendje weg (Booking.com, Expedia, Cheaptickets, Centerparcs...)
- Kleding (JBC, De Bijenkorf, Torfs, Brantano....)
- Parfum/make-up (ICI Paris XL, Farmaline,...)
- Een cadeautje (FonQ, Your Surprise, Tadaaz, Mamzel, Coolgift...)
- Eten en drinken (Collect&Go, Takeaway, Lidl, Wijnvoordeel,...)
- En nog veel meer...
Heb je dus nog iets nodig? Koop dit al eens via https://trooper.be/kamelego.
Zo krijgt onze vzw wat meer middelen en kunnen we ons extra inzetten om onze Audiokrant te optimaliseren.