Veel gestelde vragen

Audiokrant en Digikrant

Wat heb ik nodig om de Audiokrant te lezen?

Je kan de Audiokrant op verschillende manieren lezen : met de anderslezen-app op smartphone/tablet,  iPhone/iPad of met een DAISY-speler of Webbox.

Je bepaalt zelf de wijze waarop je de krant leest, in functie van je voorkeur, de hardware die je reeds bezit, waar (thuis of onderweg) je de krant leest, enzovoort. Hierna volgt een overzicht van de hardware of software waarmee je de Audiokrant kan lezen. Het volstaat om te kiezen uit één van deze mogelijkheden om de Audiokrant te lezen.

Anderslezen-app: deze is gratis beschikbaar in de app store (iPhone, iPad) en Google Play Store (smartphone of tablet met android-besturingssysteem). Als je de anderslezen-app de eerste keer opstart, zal deze je gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Deze gegevens krijg je van ons. Na het invoeren van deze gegevens verschijnt er een lijst van krantentitels waaruit je kan kiezen. Dit is de "boekenplank". Na het kiezen van een krant op de boekenplank kan je deze lezen en navigeren door de artikels.

OF

DAISY-speler: Naast de anderslezen-app is het ook mogelijk om de krant te lezen met behulp van een DAISY-speler. Dit toestel heeft meestal meerdere "invoerbronnen": SD-kaart, Memory stick, intern geheugen of internet. DAISY-spelers zijn te verkrijgen in verschillende formaten: tafelmodellen met grote toetsen voor als je je Audiokrant altijd thuis leest, of draagbare modellen, handig voor mensen die hun krant bijvoorbeeld onderweg op de trein willen lezen.

Lees je de Audiokrant onderweg, download je de krant best vooraf thuis met je wifi-verbinding.

Lees je de krant thuis in de woonkamer, binnen het bereik van je wifi-verbinding dan kan je ze makkelijk laten streamen. Je hebt hiervoor geen pc of laptop nodig. Een Daisy-speler die het streamen van een krant ondersteunt, volstaat. Volgende DAISY-spelers ondersteunen het streamen van audiokranten: Plextalk Linio, Plextalk Linio Pocket, Victor Reader stream.

OF

Webbox: sluit de Webbox aan op het internet en je kan de krant beluisteren. Je laat de krant dan streamen en hebt verder geen andere toestellen (ook geen pc) nodig.

OF

Computer: via DAISY-playback software, bijvoorbeeld met AMIS of GuideReader.

Kamelego biedt de krant in gesproken vorm aan: wij verkopen geen toestellen (hardware) om de krant te lezen. 

Heb ik internet nodig om de Audiokrant te lezen?

Ja. Als je je krant wenst te streamen via een DAISY-speler of Webbox moet je permanent met het internet verbonden zijn (bij voorkeur via wifi om de kosten te beperken). Het streamen van een krant is dus enkel interessant als je thuis, binnen het bereik van je wifi-netwerk bent. Bij het streamen worden enkel de artikels die je aan het beluisteren bent, gedownload.

Ben je mobiel en wens je de krant bijvoorbeeld onderweg op het openbaar vervoer te beluisteren? Dat kan. Dan kan je de gewenste krantentitel vooraf volledig downloaden: automatisch via de downloadknop op je DAISY-speler waarbij de krant op de sd-kaart  of op intern geheugen van de DAISY-speler geplaatst wordt, of manueel waarbij je de krant met de pc/laptop downloadt (via www.anderslezen.be), uitpakt (unzipt) en dan op een sd-kaart zet.  Als je je krant met de anderslezen-app leest, kan je er ook voor kiezen om deze thuis volledig te downloaden via de downloadknop in de anderslezen-app.

Of je nu de krant thuis leest (via streaming met DAISY-speler of met  de anderslezen app ) of je leest de krant onderweg nadat je hem thuis hebt gedownload, in beide gevallen dien je klant te zijn bij een internetprovider.

Kan ik mijn krant onderweg op het openbaar vervoer beluisteren?

Ja. Bij voorkeur download je de krant dan eerst het best thuis, binnen het bereik van je wifi- of bekabeld netwerk.

Als je de krant leest met je smartphone of tablet (via 4G) en gebruik maakt van de anderslezen-app, kan je je krant ook lezen zonder hem vooraf thuis te downloaden. We raden deze manier van werken evenwel niet aan omdat dit kan leiden tot hoge telecomfactuur.

Wat is een "boekenplank"?

Een boekenplank is een lijst van publicaties (kranten, tijdschriften of boeken) die je kan lezen binnen anderslezen.be. Welke publicaties op je boekenplank staan hangt af van de publicaties waarop je geabonneerd bent en hoe lang je een publicatie op je boekenplank wil behouden. De inhoud van de boekenplank verschilt dus van lezer tot lezer.

Wat is anderslezen.be en wat is het verband met Kamelego vzw?

Anderlezen.be is het internetplatform waarop de kranten van Kamelego vzw aangeboden worden. Naast de dagelijkse kranten kan je er ook tijdschriften vinden van Transkript vzw of boeken van Luisterpuntbliotheek en publicaties van Blindenzorg Licht en Liefde. Je kan het platform anderslezen.be eigenlijk als het ware vergelijken met een schopping centrum. In een shopping centrum kan je op een centrale plaats veel winkels vinden. Je gaat er via 1 ingang binnen en koopt in de winkel van je keuze de goederen die je nodig hebt. Je betaalt in elke winkel apart je goederen. Zo ook bij anderslezen: met  slechts 1 gebruikersnaam en 1 wachtwoord kan je op anderslezen.be. Op je boekenplank vind je dan al je publicaties. Hoeveel publicaties je op je boekenplank hebt, hangt af van de abonnementen die je hebt bij de verschillende organisaties die op anderslezen.be zitten. Je neemt bij elke organisatie een (al dan niet betalend) abonnement. Het grote voordeel van anderslezen is dus dat je met 1 gebruikersnaam en wachtwoord toegang hebt tot al je publicaties. Als je een abonnement neemt bij  Kamelego vzw en je hebt reeds publicaties op anderslezen.be (boeken of tijsdschriften), vragen we je vriendelijk om dit op voorhand te melden.

Wat houdt een abonnement op de Audiokrant in?

Als je een abonnement neemt op de Audiokrant heb je elke dag (maandag tot en met zaterdag) toegang tot de 7 Vlaamse kranten. Je kan dus elke dag naar hartelust grasduinen in al deze kranten.

Wens je evenwel niet alle 7 kranten te ontvangen op je boekenplank, dan kan je er voor kiezen om enkel de kranten van jouw keuze te zien verschijnen op je boekenplank. Je kan tevens ook instellen hoeveel dagen een krant op je boekenplank blijft staan. Zo kan je dus bijvoorbeeld kiezen om telkens de 3 recentste uitgaven van De Standaard op je boekenplank te behouden, de 2 recentste kranten van Het Laatste Nieuws, en de 6 recente kranten van De Morgen, enzovoort.

Kan ik elke DAISY-speler rechtstreeks verbinden met internet?

Nee. Dit kan slechts met een aantal DAISY-spelers: Plextalk Linio, Plextalk Linio Pocket, Victor stream, en Webbox.  

Je kan de krant ook lezen met een DAISY-speler waarmee je niet op internet kan gaan. In dit geval dien je de krant met een laptop of pc te downloaden, het gedownloade bestand te unzippen (uitpakken) en dit uitgepakte bestand op een USB-stick te zetten die je vervolgens in de DAISY-speler zet.

Kan ik ook boeken of tijdschriften lezen op anderslezen?

Ja dat kan. Hiervoor verwijzen we je vriendelijk door naar Luisterpuntbibliotheek (voor boeken); Voor tijdschriften kan je terecht bij Transkript.

Waar kan ik de apparatuur kopen om de Audiokrant te lezen?

Kamelego vzw verdeelt geen apparatuur (hardware, bijvoorbeeld tablet, DAISY-speler of Webbox,…) om de krant te lezen. Voor apparatuur (DAISY-speler, Webbox) kan je bij verschillende verdelers terecht. Als je bij hen een DAISY-speler of een Webbox koopt (onder andere) om de krant te lezen, raden we je aan om dit ook aan de verdeler te melden. De verdeler neemt dan contact met ons op en kan dan al de DAISY-speler (deels) configureren. Wens je de Audiokrant te lezen met behulp van de anderslezen-app, dan vind je deze app in de Appstore van Apple en de Google Play store.

Is de anderslezen-app waarmee ik de krant kan lezen gratis?

Ja. Je kan de anderslezen-app hier (iPhone en iPad) of hier (Android) gratis downloaden.

Ik wens bepaalde rubrieken uit de krant niet te ontvangen omdat ik ze nooit lees of omdat het de downloadtijd van de krant verkort. Is dit mogelijk?

Ja. Wens je bijvoorbeeld in De Standaard de rubrieken "sport", "regio" en “beurstabellen” niet te ontvangen, dan kan je ons dat per e-mail laten weten op info (at) kamelego.be

Dit noemen we “een Audiokrant op maat”.

Bevat de Audiokrant alle artikels van de papieren krant?

Bij het aanmaken van de Audiokrant maken we gebruik van de de artikels van de 7 Vlaamse kranten (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen en de Tijd). Ervaring leert ons dat het ons niet lukt om artikels die grafisch opgemaakt worden (overlijdensberichten, zoekertjes, reclame,... ) om te zetten naar een gesproken krant. Globaal kunnen we stellen dat we er toch in slagen om 95 tot 98 procent van de artikels uit de papieren krant om te zetten in spraak.

Is het mogelijk om een proefabonnement te nemen op de Audiokrant om te ontdekken of het lezen van de krant me ligt?

ja, je kan gratis en vrijblijvend een proefabonnement aanvragen. Je ontvangt dan gedurende twee weken twee krantentitels naar keuze. Als je later een betalend abonnement neemt, krijg je toegang tot de 7 Vlaamse kranten. Je kan hier  een proefabonnement aanvragen.

Wordt de Audiokrant nog via cd-rom verspreid?

Er worden momenteel nog cd’s van De Standaard en Het Nieuwsblad opgestuurd, maar je houdt er best rekening mee dat deze verspreidingsvorm zal verdwijnen vanaf 29 juni 2019. Het is dus aan te bevelen om de juiste toestellen aan te schaffen: een online DAISY-speler of een Webbox. Met de app van anderslezen kan je de Audiokrant eveneens via een tablet of smartphone beluisteren.

Wat is de Digikrant?

De Digikrant is een versie van de gesproken krant die geen audio-bestanden bevat. Hierdoor is het doorgestuurde bestand (een zip-file) veel kleiner, wat de Digikrant geschikt maakt voor e-mail. Inhoudelijk is de Digikrant identiek aan de Audiokrant.

Wat heb ik nodig om de Digikrant te lezen?

Je hebt een computer nodig om het zip-bestand uit te pakken. De eigenlijke omzetting naar geluid gebeurt met hardware naar keuze: DAISY-speler, de computer (met een programma), smartphone, ...

Ik heb reeds publicaties (boeken of tijdschriften) van een andere organisatie op anderslezen en ik beschik dus al over een gebruikersnaam en wachtwoord via die organisatie.

Dat is geen probleem. Je mag deze inloggegevens nog steeds blijven gebruiken. Als je ons meldt dat je voor tijdschriften of boeken reeds  gebruik maakt van het Anderslezen-platform, dan zorgen wij ervoor dat je Audiokranten samen met je andere publicaties op je boekenplank verschijnen.

Ik heb reeds een abonnement op 1 van de krantentitels (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd) die Kamelego vzw in Audiokrant aanbiedt. Krijg ik dan korting?

Wens je zowel een abonnement op de Audiokrant als op de gewone krant? Laat het ons weten, dan wordt je abonnement bij Mediahuis of De Persgroep met 1 maand verlengd.

Een krant beluisteren was nog nooit zo eenvoudig!

 • Het Nieuwsblad
 • Het Belang van Limburg
 • Gazet van Antwerpen
 • De Standaard
 • De Morgen
 • De Tijd
 • Het Laatste Nieuws

Onze partners

 • Mediahuis
 • De persgroep
 • Gopress
 • Luisterpunt
 • Anders lezen
 • Transkript
 • Vlaanderen
 • VWD group