Over Kamelego

Geluidsfragment Over Kamelego

Wie zijn wij?

 

Kamelego ontstaat in februari 2009. De vzw De BrailleKrant biedt niet langer uitsluitend brailleproducten aan. Een naamsverandering dringt zich dan ook op. Kamelego staat voor flexibel omgaan met diverse leesvormen. De naam is een samentrekking van Kameleon met het Latijnse lego, wat zoveel betekent als ik lees.

Wat doen wij?

 

Kamelego biedt de Vlaamse dagbladen aan in aangepast formaat voor blinden en slechtzienden en iedereen die moeilijkheden heeft om een gewone krant te lezen. Je hebt de keuze uit zeven titels: De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen, De Tijd, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg.

 

Wij leveren drie producten: de Audiokrant, de Internetkrant en de Digikrant. Deze kranten zijn inhoudelijk identiek.

 

De Audiokrant is de krant in audioformaat. Ze wordt verspreid via internet en op cd-rom. Je kan de krant downloaden of streamen op je DAISY-speler, webbox, smartphone of tablet. Het Niewsbald en De Standaard zijn beschikbaar op cd-rom. De cs's worden samen met de papieren kranten verspreid, je ontvangt ze elke ochtend in je brievenbus.

 

De Digikrant wordt verstuurd via e-mail. De bestanden zijn aangepast om optimaal gebruik te maken van de Daisy-navigatie. Er worden geen audiobestanden mee gezonden.

Geschiedenis

 

Twee studenten aan de KU-Leuven, Benoit Lannoo en Hervé Eeckman (zelf niet-ziend) stellen vast dat niet-zienden een tekort hadden aan geschreven, actuele informatie.

 

Dit willen zij verhelpen en zo groeit het idee om een dagelijks geschreven krant in brailleschrift uit te geven. Er volgt een periode van overleg met mensen uit de gehandicaptensector, medestudenten en mensen die kunnen helpen met de technische uitwerking.

 

In oktober 1990 wordt de vzw Braillekrant opgericht met Hervé Eeckman als stichtend voorzitter. Na twee jaar hard werken, rolt het eerste exemplaar van de krant uit de brailledrukker. Dankzij de samenwerking met VUM (nu Corelio) bevat de krant een selectie artikels uit De Standaard. Later volgt ook Het Nieuwsblad in braille.

 

Wij volgen de ontwikkelingen inzake digitale informatiedoorstroming op de voet. Zo kunnen wij de VUM kranten digitaal ter beschikking stellen. De lezer moet niet langer genoegen nemen met een selectie artikels maar heeft nagenoeg de gehele krant ter beschikking.

 

Gedurende enkele jaren beheerden wij andere projecten in het kader van toegankelijkheid van informatie. Vanwege de uitbreiding van diverse leesvormen voor de kranten, werden deze initiatieven eind 2007 afgebouwd. Sinds juni 2008 bieden wij de krant aan in een derde aangepaste vorm: het audioformaat.

Neem een abonnement
De StandaardHet Nieuwsblad
Mediahuis